Pentru a avea succes o femeie trebuie sa aibă un aspect îngrijit. Un element extrem de important în acest sens, îl reprezintă sprâncenele. Este recomandat ca acestea să aibă o formă naturală, frumoasă şi echilibrată.
În trecut pensatul a reprezentat o preocupare generală încă din perioada egipteană, atunci când kajalul era folosit pentru machiajul ochilor iar cărbunele pentru accentuarea sprâncenelor.
Mai aproape de zilele noastre, începând cu secolul XX ne sunt propuse un amalgam de stiluri, de la sprâncenele extra-subţiri à la Marlene Dietrich pâna la febra Working Girl dictată de Brooke Shields, moda haotică a nemuritorului Studio 54 până la non-conformismul unor stilişti ce promovează dispariţia totală sau oxigenarea sprâncenelor. Dacă ne uităm la trendul actual vedem o tendinţă a formei sprâncenei care se îndreaptă mai mult ca niciodată către o epopee a naturalismului.
Chiar dacă multe femei nu acordă atenţia cuvenită sprâncenelor, ar trebui să reconsidere acest aspect deoarece de acestea depinde foarte mult expresia feţei. O formă bine aleasă iţi luminează privirea, corectează apropierea sau departarea ochilor, ridică expresia ochilor şi poate chiar să şteargă câţiva ani de pe chip.
Greşeli frecvent întâlnite
Femeile în general, ori neglijează total sprâncenele, ori le pensează prea mult. Este de preferat ca ambele variante extreme să fie evitate.
Una dintre cele mai mari greşeli când vine vorba despre pensat, este să ţi le stilizezi singură. Chiar dacă tu crezi că ştii ce ţi se potriveşte, dar nu respecţi regulile pensatului şi experimentezi diferite forme, poţi ajunge să le compromiţi şi să le strici forma naturală. Un pensat prea agresiv şi prea subţire poate influenţa pentru totdeauna aspectul sprâncenelor tale. Şi asta datorită faptului că pe langă firele nedorite te poţi atinge şi de aşa-numitele “fire de coroană”, care odată smulse pe o perioadă mai îndelungată nu vor mai creşte la loc, iar sprâncenele rămân rare şi inexpresive.
Ca să poţi evalua situaţia în care te afli, voi menţiona care sunt cele mai greşite forme de sprânceană: virgulă, triunghi şi semilună. De evitat sunt şi sprâncenele drepte, descendente şi depărtate. Nu numai că nu te avantajează, dar sunt şi total inestetice. Acum acordă-ţi câteva minute şi uită-te în oglindă …ce formă au sprâncenele tale?
Cum arată sprânceana ideală?
O primă caracteristică este aceea că e plăcută la vedere. Are o formă armonioasă, bine definită şi arcuită. Ea ţine cont de forma feţei, poziţia ochilor, distanţa dintre sprâncene şi păstreză o linie ascendentă, asigurând o îmbunătăţire a trăsăturilor tale.
Pentru o mai bună evidenţiere a stilizării, sprâncenele pot fi nuanţate cu o vopsea specială ţinându-se cont de culoarea pielii şi a părului armonizându-se astfel cu restul trăsăturilor.
Stilizare sprâncene: proces şi rezultat (foto de Elena Hîrţan)
Sfatul meu este să îţi îngrijeşti constant sprâncenele dar să apelezi la un specialist atât pentru a le da forma corectă cât şi pentru a le menţine. Frecvenţa medie ar fi o data la 3 săptămâni, în funcţie de ritmul de creştere a firelor de păr.
make-up atist Mihaela Hanganu